Hans Hupperetz, de rector van het Sophianum, gaf de volgende opdracht aan het team:
“Ga op zoek naar de wortels van onze school. Plaats wat je vindt in het tijdsbeeld waarin het zich afspeelt. Ontdek en beschrijf ons DNA. Durf daarbij buiten de gebaande paden te gaan om nieuwe inzichten over onze school boven water te halen. Reserveer pagina’s voor alle geledingen. Laat vooral medewerkers en leerlingen van vroeger en nu aan het woord met echte verhalen, die je de ene keer raken of inspireren en op een ander moment mogen schuren. Selecteer mooie foto’s die teksten ondersteunen, maar ook hun eigen verhaal vertellen. En alsjeblieft: géén aaneenschakeling van pr-verhalen. Kortom, maak een jubileumboek dat iemand met een Sophianum-verleden koestert soms even een tijdje zal wegleggen om er vervolgens weer in te verdwalen als het boek zich laat vinden. Een boek dat iedereen zal verwonderen en inspireren, ook al heb je nooit op het Sophianum gezeten.”
Deze opdracht staat op de achterkant van het boek. Wat er niet staat, maar wel vanaf het begin door Hans is benadrukt: ‘Jullie krijgen van mij alle vrijheid als jullie deze opdracht steeds als meetlat gebruiken.’ Uiteraard heeft het team Hans tussentijds op de hoogte gehouden, en hij heeft ook zijn handtekening onder de uiteindelijke proefdruk geplaatst. Maar vooral: Hans werd alsmaar enthousiaster. Een enkele keer gaf hij ook aan: ‘Tja, daar ben ik niet heel gelukkig mee’. Of ‘Ik weet niet of ik die keuze zou hebben gemaakt’. Als wij dan konden beargumenteren waarom we tot die keuze waren gekomen, werd er niets geschrapt. Voor ons zegt dat alles over zijn manier van leiderschap. Vooral daardoor lukten het ons de lezers een eerlijk en realistisch beeld te geven over wat wij eerst het 'DNA van het Sophianum' noemden. Maar toen het boek af was, werd het ‘De ziel van het Sophianum in het verleden en het heden’. Een tijdsdocument van 200 bladzijden over Sophianum en 175 jaar voortgezet onderwijs in het Heuvelland.
Het jubileumboek is geen saaie opsomming van feitjes en jaartallen. Verre van dat. Ze lopen langs alle fusiescholen, blikken terug met allerlei Sophianisten uit het heden en verleden, duiken anekdotes en oude foto's op. Het schoolleven op Sacré Coeur in Vaals, de LTS-kampen op Elzet, de sporthelden van school. Lief en leed. De talloze werkweken en introductieweken. Het cabaret, de coronaperiode, en een blik áchter de schermen - bij de conciërges. Het boek richt zich ook op het Sophianum van nú. Wat houdt de leerlingen tegenwoordig bezig? Hoe kijken zíj naar de school? Hoe is het met de geestelijke en lichamelijke gezondheid gesteld van onze leerlingen? Het belang van leerlingen die zich inzetten voor de debatclub, de MR of het GSA? En hoe kijkt Hans Hupperetz terug op zijn 24 jaar op het Sophianum? Met QR-codes kunnen filmpjes bekeken worden en is als bonus de volledige jubileumcabaretvoorstelling 'Parels & Diamanten', opgenomen in het Theater aan 't Vrijthof in Maastricht, toegevoegd.
"Je beseft dat je een monument over die 175 jaren onderwijs in het Heuvelland in handen hebt. Een bezit om te koesteren...", zo vatte een van de lezers het samen.
Het boek is te koop bij de Primera in Gulpen, de Kloosterboekhandel in Wittem en de ReadShop in Vaals.