Even uit de bubbel en voorrang geven aan het hier en nu
Dat gevoel van ‘wij-en-de-lesstof’
Voor Stéphanie is een dag geslaagd als er een goede sfeer en een fijn leerklimaat was. Lessen waar hard werken en humor hand in hand gaan. “Er zijn gelukkig veel klassen waar die balans goed is”, legt Stéphanie uit. “Dan is er ruimte om elkaar te corrigeren of dat ik hen corrigeer. Dat gevoel van ‘wij-en-de-lesstof’; echt samen iets onder de knie krijgen of een beter cijfer halen. Ook als dat nog een onvoldoende is, want leren is meer dan de lesstof reproduceren. Ik kijk vooral naar het individuele leerproces van leerlingen. Dus goed inzoomen, complimenten geven over hoe ze bezig zijn en waar nodig een spiegel voorhouden.”
Soms is een pas op de plaats beter
Het zij-instroomtraject was leerzaam en ook pittig naast een baan. Stéphanie was dertig tijdens haar eerste stage als docent. Vrijwel alle rangen en standen in het onderwijs had ze al ontmoet. Dus onder de indruk van de kinderen was ze niet meer. “De puberleeftijd en het vmbo liggen mij gewoon goed”, zegt Stéphanie enthousiast. “Als een leerling storend gedrag vertoont, brutaal is of iets weigert, surf ik op mijn ervaring als psycholoog. Soms doe ik iets af met een grapje of is een pas op de plaats beter. Een andere keer maak ik het juist persoonlijk … zeg vertel eens, is er soms iets? Goed weten wat er bij een leerling speelt helpt bij het zoeken naar oplossingen of antwoorden.”
Dus de switch was een goede keuze?
“Zeker! Ik vind het ritme van een schooljaar heel prettig. In september start ik weer met een leeg canvas en nieuwe lesideeën”, vertelt Stéphanie. “En wat ik heerlijk vind aan pubers is hun eigen kijk op alles. Met duidelijke meningen, zoals ‘Wat u gisteren aanhad vond ik leuker’. Weet je, lesgeven is voor een deel ook gewoon theater. De kunst van de aandacht vangen en houden. Tijdens een dag niet overal op ingaan, zeker vanaf het 8e uur, haha. Ik vind het leuk dat ik mijn tijd zelf mag indelen en dat ik gezellig mee mag met klassenuitjes. En ik heb veel ruimte voor eigen invulling van mijn vak. Ik mag de hele dag over de Franse taal en cultuur praten, fijne werkvormen begeleiden en voor dit alles word ik ook nog betaald!”
Zet mij in het technieklokaal en het gaat mis
Een vraag die leerlingen graag stellen is: ‘Wat moet ik doen om naar de havo te gaan?’. Stéphanie: “Er valt nog een wereld te winnen in de beeldvorming rondom het vmbo. En die succesverhalen in de media als ‘Van vmbo naar directeur’ hoeven niet, he? Timmerman of verzorgende is ook een tof beroep, een ambacht! Als we het in de klas hebben over ‘slim’ zijn, zeg ik altijd: ‘Boeken en theoretische toetsen lukken bij mij prima. Maar zet mij in het technieklokaal en het gaat mis - binnen een kwartier een vinger minder.’ Zo probeer ik duidelijk te maken dat iedereen andere kwaliteiten heeft en die zijn niet gebonden aan niveau. Ik zie graag dat onze leerlingen zonder stigma op een plek zitten die bij hun past. Wat ik mooi vind aan DaCapo is dat wij allemaal oog hebben voor de leerling. Dus als het helpt om iets langer te blijven of een extra stap te zetten, dan doen wij dat. Even uit de didactische bubbel en voorrang geven aan het hier en nu. Ja, daar zijn wij hier heel goed in.”
Lees ook:
Interview Jacco Hendrikx, docent muziek op Porta Mosana College in Maastricht
Interview Donny Jeurissen, teamleider op Vrijeschool Parkstad in Heerlen
Interview Sirwan Al Hasso, docent natuurkunde op Raayland College in Venray
Interview Vio Heuts, docent Nederlands op Graaf Huyn College in Geleen
Interview Sharon van Dael, docent muziek op scholengemeenschap Philips van Horne in Weert
Interview Mitch Geenen, docent aardrijkskunde op Groenewald in Stein
Interview Mano Pallandt, teamleider op het Dendron College in Horst
Interview Eva Brauers, ondersteuningscoördinator op het Stella Maris College in Meerssen
Visie Horizon 2025